Strand Klong Dao
Hem

Om Koh Lanta


Koh Lanta är en ö som ligger sydost om Phuket på Thailands västkust. Den är närmare tre mil lång och nästan en mil bred. Förbindelsen med fastlandet består av bilfärja och olika passagerarbåtar mellan Koh Lanta, Krabi, Ao Nang, Phi Phi och Phuket. Öns fasta invånarantal är ca 18000 personer men fler och fler västerlänningar bosätter sig här.

marknadsstånd

Till Koh Lantas ursprungsbefolkning räknas Chao Ley, även kallade havsnomader. De var de första som bosatte sig på ön och de har en unik religion, unikt språk och egen kultur. I majoritet av Koh Lantas befolkning är de som härstammar från Malaysia och därför är också islam den största religionen. Kunskapen om gummiplantage kom till Thailand från Malaysia och därför invandrade många till Thailand därifrån.

 

En tredje dominerande befolkningsgrupp är de thailändare med kinesiskt ursprung. Koh Lanta var en viktig knytpunkt för handeln mellan Malaysia, Kina och bla Arabvärlden. På så sätt kom många Kinesiska handelsmän till Koh Lanta.

krabba på strand

För oss i västvärlden är Koh Lanta mest känt för sina lugna vackra, stränder och sin gemytliga kultur. Även om utvecklingen går snabbt så är ön inte överexploaterad. Toleransen och öppenheten är stor och det har anammats av många svenska barnfamiljer och pensionärer. För den som söker hålligång och nattliv så finns det bättre alternativ än Koh Lanta.

vindsurfing
pojke