Strand Klong Dao
Hem

Bra att veta

Sjukvård

 

Sjukhus finns i Old Town på Koh Lanta. Öppet 24 timmar. Vid svårare sjukdomsfall skickas patienten till Krabi, Trang eller Phuket. Bangkok-Phuket Hospital på Phuket är ett mycket fint och välutrustat sjukhus.

 

Hälsocentral med sjuksköterska finns i Ban Saladan och på Klong Nin.

Läkarmottagningar finns på Long Beach varav en är öppen 24 timmar.

Myggor

 

Använd långärmat och långbent i ljusa tyger på kvällen. Myggorna sätter sig inte gärna på ljust tyg. Myggmedel finns att köpa på apoteken. Myggspiraler finns på supermarket. Det finns även effektiva mygglampor att köpa i en del elaffärer.

 

Denguemyggan är en speciell mygga som kan vara bärare av det smittsamma dengueviruset. Deguemyggan är verksam även dagtid. Den känns igen då den är svart och vitrandig. Läs mer om denguefeber längre ner.

Denguefeber

 

Läs mer om denguefeber på:

www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/denguefeber/

I Thailand finns det tre av de fyra denguetyperna men en av typerna är mycket ovanlig. Det finns inget vaccin men vanligt sätt att skydda sig mot myggbett rekomenderas. Inkubationstiden är 4-10dagar och det börjar med plötslig hög feber. Sök då läkarhjälp för diagnos och febernedsättande. Dengu har fyra steg. Första gången man smittas får man steg 1 eller 2 vilket inte är lika allvarligt som 3 och 4. De senare får man vid andra smittan. Steg 3 och 4 är ytterst ovanligt

 

Ormar

 

Ormar finns på Koh Lanta ,även giftiga sådana, men det är få förunnat att få se någon. De ormar som ibland ses runt turistanläggningarna är oftast inte av giftiga sorter. Ormbett är ovanligt och de flesta drabbar de som arbetar på gummiplantage och på åkrarna. Alla omrbett, oavsett om de är giftiga eller ej, skall läkarundersökas pga infektionsrisk. Serum mot giftormar finns på hälsocenter i Ban Saladan, hos Dr Salarin på Long Beach och på Lanta Hospital.

 

Visum

 

Som turist får du stanna i Thailand upp till trettio dagar utan att söka visum i förväg om du anländer via en internationell flygplats. Om du skall stanna i Thailand längre än trettio dagar så måste du söka visum via Thailändska Ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Om man anländer via land- eller sjövägen så gäller speciella regler. Vi rekomenderar att kontrollera med Thailändska ambassaden vad som gäller i ert fall.

www.thaiembassy.se/

Lära sig thailändska

 

Lanta International Language School erbjuder kurser i thailändskapå på olika nivåer. De är normalt på heltid men det finns även en mindra kurs på 4 timmar i veckan plus självstudier. Vissa av dessa kurser är berättigande till studiestöd från CSN. Man kan även söka studentvisum när man studerar. Om man har svårt att få tjänstledigt från sitt arbete i Sverige för en längre Thailandsresa så kan det underlätta med ledighetsansökan om man väljer att studera.

http://www.plugga-i-thailand.se/

Thailändsk videokurs för nybörjare via internet med Ying och Paula. Börja öva thailändska innan resan!

http://www.yingandpaula.com/

Vaccinationer

 

Vaccinationscentralerna i Sverige har god kännedom om vilka vaccinationer som behövs för resan. För en resa till Koh Lanta är det en god idé att kolla upp sina vaccinationer.

Försäkring

 

En heltäckande försäkring är att rekommendera om olyckan är framme.
Europeiska ERV Reseförsäkringar, www.erv.se, erbjuder ett antal olika försäkringar beroende på vad du har för försäkring i grunden. Kolla med ditt hemförsäkringsbolag om vad de täcker. Hos hemförsäkringsbolaget kan du också köpa till en extra/ förlängd reseförsäkring. Priserna varierar ganska stort mellan de olika försäkringsbolagen så skall man vara borta en längre tid kan det löna sig att jämföra priser.

Internet

 

Det finns flera internetcaféer på ön. Även flera hotell har internetservice. Ofta får man koppla upp sin egen Laptop på internetcaéerna.

 

GPRS är ett annat alternativ. Medtag eget GPRSmodem från Sverige. Abbonemang finns att köpa på flera ställen

 

Många hotell har trådlöst internet som man kan koppla upp sig mot mot avgift. Då kan man surfa på rummet.

Telefon

 

Kontantkort finns att köpa och fungerar utmärkt med svensk mobil om den ej är operatörslåst. Abonemang och refillkort finns på många ställen runt ön.

 

De flesta hotell har internationell telefonservice i receptionen.

 

Många använder Skype som telefonalternativ.

 

Ett billigt sätt att ringa hem är att köpa CAT PhoneNet Internationella telefonkort. Detta säljs på Ahlena Minimart mitt emot Andaman Lanta.

Tvätt

 

Det finns många bra och billiga tvätterier. De på hotellen är inte sällan lite dyrare. Bra tvätterier får snabbt gott rykte så hör er gärna för bland andra resenärer på plats.

Skräddare

 

Vi får väldigt ofta frågan om vi kan rekomendera någon bra skräddare. Vi har provat flera skräddare på Koh Lanta och vi har aldrig blivit missnöjda.

 

Den skräddare som vi själva vänder oss till sedan några år är Top Tailors vid Lilla Svenska Skolan. Den ligger mellan Seven-Eleven och Moons Restaurang, mitt emot bensinstationen på Klong Dao. Vi har sytt upp allt från sidenklänningar till kostymer och blåjeans med gott resultat.

 

Man kan även maila in sina mått för att få kläder uppsydda. toptailors@hotmail.com

 

Barnartiklar

 

Blöjor, tvättlappar och barnmat finns att köpa bla på Lanta Mart i Ban Saladan och på Seven-Eleven. Apoteken har en del andra barnartiklar.. Mjölkersättning finns men inte välling. På senare år har fler och fler restauranger skaffat barnstolar men många barnfamiljer tar med sig en IKEAstol som sedan brukar lämnas kvar till hotellet.

 

Vid ebb är Klong Daostranden förträfflig att köra vagn på även om man kanske måste hjälpas åt lite för att få upp eller ner vagnen på den.

 

 

Hygien

 

Våtsevetter, antiseptiska våtservetter eller alcogel är bra att ha med sig. Ibland ställs man inför situationer där nordbors imunförsvar inte harmonerar med den hygieniska standarden.

 

Det finns även antiseptisk sprit att köpa på apoteken. Den finns även med spraymunstycke. Kan användas för rengöring av bord, handtag, kranar och toaletter.